Aktuellt

Aktuellt


Yo-pisteitysohjeet

SRO:n jäsenenä voit tilata yhdistykseltä yo-kokeiden pisteitysohjeet, jotka ovat tarkemmat  kuin YTL:n sivuille tulevat Hyvän vastauksen piirteet. 

Ellet ole vielä mukana pisteitysohjeiden postituslistalla (eri kuin ruotsinopettajien postituslista), lähetä viesti osoitteeseen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Varmista, että jäsenmaksusi on silloin maksettu. Tarvittaessa lähetä skannattu maksukuitti viestin liitteenä.

Ruotsin sähköinen yo-koe on ma 19.3. ja pisteitysohjeet intrassamme tiistai-iltana 20.3.2018. 

Huom. Jo listalla oleva, olethan muistanut ilmoittaa mahdollisen muuttuneen sähköpostisi toimistoon! 

Publicerad 15.02.2018

Kilpailu ammatillisen koulutuksen opiskelijoille

Ruotsin kielen kilpailu ammatillisen koulutuksen opiskelijoille, joiden äidinkieli on muu kuin ruotsi, on käynnissä helmi- ja maaliskuussa.

Kilpailutehtävät ja ohjeistus: Ammatillisen kilpailu  

Publicerad 12.02.2018

SRO:n jäsenstipendit

SRO:n jäsenstipendien viimeinen hakupäivä on su 8.4.2018 

Jaamme jäsenillemme täydennyskoulutusstipendejä yhdistyksen järjestämille kursseille, Islantiin ja Hanasaareen.  

Lisätietoa ja hakulomake: Jäsenstipendit

Publicerad 2.02.2018

YTL: Toisen kotimaisen kielen ja vieraiden kielten uudet määräykset

Lautakunta julkaisi 30.11.2017 Toisen kotimaisen kielen ja vieraan kielen digitaalisten kokeiden määräykset:

https://www.ylioppilastutkinto.fi/maaraykset/koekohtaiset-maaraykset-ja-ohjeet

Keväällä 2018 kielikokeissa on käytössä merkkimäärärajoitus kaikkien digitaalisten yo-kokeiden yhteisen käytännön mukaisesti.

Digitaalisen kielikokeen kirjoitustehtävän vastaukseen ei enää merkitä otsikon numeroa eikä sanamäärää. Kullekin kirjoitustehtävälle on oma vastauskenttänsä. Pitkässä oppimäärässä valitaan edelleen vain yksi kirjoitustehtävä, josta vastaus annetaan, lyhyessä ja keskipitkässä kaksi. Kannattaa muistuttaa opiskelijoita, että muiden kirjoitustehtävien kenttiin ei kannata tehdä mitään merkintöjä. Voimassa on edelleen se sääntö, että vähiten pisteitä antava suoritus otetaan huomioon.

Koejärjestelmä laskee merkkimäärän ja sanamäärän. Kirjoitustehtävän enimmäispituus ilmoitetaan ohjeessa merkkeinä. Merkkimäärät vastaavat aikaisempia sanamäärärajoituksia. Merkkimäärään ei lasketa välilyöntejä eikä rivinvaihtoja, sen sijaan alun ja lopun tervehdykset yms. lisäävät merkkejä. Merkkimäärälaskuri laskee kaikki vastauskenttään kirjoitetut merkit. Kokelaan suorituksen merkki- ja sanamäärät näkyvät myös opettajalle vastauksen yhteydessä. Tehtävänanto kannattaa lukea tarkkaan. Siitä käy ilmi, pitääkö suoritus otsikoida tai pitääkö siihen liittää esim. yhteystietoja.

Publicerad 2.02.2018

Muistitikulla olevat Abitti-prelit lakanneet toimimasta

Uusien Abitti-versioiden myötä Prov- och övningspaket för gymnasiet 2017 -muistitikulla olevat ruotsin preliminäärikokeiden videot ovat lakanneet toimimasta. Linkki päivitettyihin tiedostoihin Google Drive -kansiossa on nyt toimitettu sähköpostitse kokeen tilanneelle opettajalle tai koulusihteerille. 

Ota yhteys toimistoon, jos viesti ei ole tullut perille koulullesi. Ilmoita, mikä lukio on kysymyksessä.

Ohjeet, miten tiedosto ladataan Google Drivesta: 

  • Jos käytät molempia kokeita, ne kannattaa ladata Google Drivestä yksi kerrallaan (koska muuten GD kysymättä pakkaa ne)
  • klikkaa valittua zip-tiedostoa hiiren vasemmalla painikkeella kerran
  • klikkaa uudestaan oikealla painikkeella
  • valitse pudotusvalikosta "Lataa" 
  • lataa tiedosto valitsemaasi paikkaan
  • valitsemastasi paikasta vie zip-tiedosto omaan Abittiin ohjeiden mukaan

 

Publicerad 24.01.2018